Регистрация Вход

Login

Username
Password
Remember Me

Регистрация

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Хора и народни танци

Име: Станислав Радански
Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">
Телефон: 0887467681
 
Понеделник – 19.00 – 20.30 часа – „начинаещи" (нова група)
Сряда – 19.00 – 20.30 часа – „напреднали" (традиционно)
Петък – 19.00 – 20.30 часа – „танцов състав" (традиционно)
Репетициите се провеждат в спортната база БОНСИСТ.

„Началото на Танцовия състав към ЛТУ и до ден днешен"
 
     Първата танцова група в Лесотехнически университет е създадена през 1965 г. от студенти II курс във факултет "Горско стопанство", под ръководството на Димитър Митев, възпитаник на същия университет, която в този вариант съществува до 1969 г. През 1982 г. към ЛТУ се сформира танцов състав, като са включени студенти от всички факултети и специалности. Художествен ръководител и хореограф е Димитър Митев, а административен отговорник - Цветан Йорданов от катедра "Почвознание". Броят на участниците достига до 30 човека, като репетиции са провеждани по два пъти в седмицата. Концертна дейност е осъществявана на студентски фестивали в цяла България - Варна, София и др., а също така, има и много участия в международни студентски фестивали в бившата ГДР и СССР. Репертоар: На сбор в Добруджа – хореограф Д. Митев; Василия – женски шопски танц – М. Кутев; Смесени - Тракийско настроение и Шопска сюита – Д. Митев; Камерни - Овчарска идилия – Тодоров; Среща край стадото – Д. Митев; Залюби момче – Д. Митев. През 1991 г., поради сложни политически и икономически причини състава спира своята дейност.Клуб за хора и народни танци
     През месец октомври 2008 г., по идея на преподавателите Нено Александров, Мария Асенова, Евгени Цавков и студента Велислав Георгиев, на събрание на организаторите, Студентски съвет и желаещите да участват, се създава „Клуб по народни танци ЛТУ", с идеята за изучаване на популярни народни хора от всички фолклорни области. През първата година от съществуването на клуба, под ръководството на Велислав Георгиев, се провеждат редовни репетиции, един път седмично, в Аулата на ЛТУ в УЛК, а след ремонта - в спортен комплекс БОНСИСТ. В същото време това е съпроводено и с изяви на клуба по различни поводи – Коледа, Седмица на гората, Конгрес на лесовъдите, Студентска конференция в Юндола, Откриване на ремонтирания спортен комплекс БОНСИСТ.
      От месец ноември 2010 г. клубът е с нов художествен ръководител и хореограф – Илиян Йорданов, като репетиции се провеждат вече два пъти седмично и освен народни хора, се изучават и поставят сценично обработени танци, което е видно от скорошните участия на клуба в тържеството на ЛТУ за Коледа 2010 г., Седмицата на гората 2011 г. и Студентската конференция в Юндола 2011 г. Репертоарът на клуба и танцовия състав се обогатява постепенно – освен традиционно изучаваните хора, вече има два завършени танца - Шопски танц и Влашки танц, а в момента се работи и по трети - Пирински танц.
    
 
     Съществуването на клуба вече три години, неговото развитие, разрастване и подобряване на работата в него, наложиха да бъдат направени някои промени, от месец септември 2011 г. (новата учебна година), най-важните от който са:
1. Създава се нова подгрупа в клуба - „начинаещи" - за която e предвидено отделно време за репетиции.
2. Направено е ново седмично разписание на репетициите, с включена група „начинаещи", както следва:
Понеделник – 19.00 – 20.30 часа – „начинаещи" (нова група)
Сряда – 19.00 – 20.30 часа – „напреднали" (традиционно)
Петък – 19.00 – 20.30 часа – „танцов състав" (традиционно)
Репетициите се провеждат в спортната база БОНСИСТ.
3. Разширен е кръгът на участниците в клуба, като освен основната група - студенти, преподаватели и служители от ЛТУ, „Клуб за хорá и народни танци ЛТУ" се отваря и се дава официална възможност и на други желаещи външни за ЛТУ лица (студенти от други университети и заинтересовани), да участват в репетициите и изявите на клуба.
С тези промени се надяваме да се подобри работата на „Клуб за хорá и народни танци ЛТУ", да се разшири кръга от желаещи да се занимават с народни танци, да се издигне престижа на Лесотехнически университет, да се създаде дух на приятелство и да се заздравят връзките по линия на самодейността с други университети, организации и културни институции.